Cum afectează temperatura ambientală calitatea somnului?

Cum afectează temperatura ambientală calitatea somnului?

Temperatura ambientală este unul dintre cei mai importanți factori care pot afecta somnul. Gândiți-vă la acele nopți călduroase de vară când vă răsuciți de pe-o parte pe cealaltă, fără încetare. De ce oare se întâmplă acest lucru și cum putem să dormim mai bine atunci când este cald?

Fazele somnului:  

  • somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) și
  • somnul fără mișcări rapide ale ochilor (NREM).  

Somnul NREM  are trei etape, iar primele două etape sunt cele în care suntem cei mai sensibili la stimuli externi.  Dacă este prea cald, suntem mai predispuși să ne trezim în aceste etape, reducând astfel timpul petrecut în somnul profund și REM.

Temperaturile ridicate și lipsa somnului de calitate pot duce la oboseală, somnolență diurnă și scăderea performanței cognitive.

Impactul temperaturilor ridicate

Chiar și o expunere moderată la căldură poate perturba procesul natural de răcire a corpului în timpul somnului. Când nopțile sunt mai calde și umede, ne trezim tot mai des. De asemenea pot apărea:

● Deshidratarea – este important să bem suficiente lichide pentru a înlocui fluidele pierdute;

● Supraîncălzirea – persoanele cu probleme cardiace sau respiratorii sunt predispuse la supraîncălzire. Simptomele pot include transpirație excesivă, respirație accelerată, amețeală și grețuri.

● Epuizarea – când corpul începe să piardă apă sau electroliți, apare epuizarea. Poate apărea senzația de slăbiciune și crampe musculare.

Cum ne îmbunătățim somnul în timpul verii

Menținerea unui somn odihnitor în timpul verii poate fi o provocare, dar există câteva lucruri simple care te pot ajuta să dormi mai bine:

● Menține o temperatură joasă în casă: folosește ventilatoare sau aer condiționat pentru a menține o temperatură optimă, între 18 și 20 de grade Celsius;

● Alege lenjerie de pat și pijamale răcoroase: optează pentru materiale respirabile, cum ar fi bumbacul, ce permite circulația aerului;

● Fă un duș răcoros înainte de culcare: poate ajuta la scăderea temperaturii corpului și la pregătirea pentru somn;

● Hidratează-te: pe parcursul zilei dar evită să bei cantități mari de apă chiar înainte de culcare;

● Limitează sursele de căldură: stinge sau limitează utilizarea dispozitivelor electronice și a luminilor puternice, care pot genera căldură suplimentară.

Dacă obișuiești să te trezești noaptea, evită somnul în timpul zilei. În zilele călduroase de vară, păstrarea senzației de somn pentru ora de culcare poate fi un aspect important.

Propunerea Nutriensa pentru menținerea unui somn odihnitor: Soriso Luna🌙

Soriso Luna conferă o stare de calm și de relaxare, induce și menține somnul odihnitor, datorită mecanismelor de acțiune ale celor trei ingrediente:

  • melatonina,
  • extract din rădăcină de Valeriana officinalis și
  • L-Teanină.

Beneficiile Soriso Luna:

● Reduce timpul necesar pentru a adormi;

● Menține un somn natural și odihnitor;

● Îmbunătățește calitatea somnului și reglarea ciclului somn-veghe și a ritmului circadian;

● Reduce iritabilitatea;

● Susține stare de bine.

Cum se administrează

La adulți, se recomandă 1 capsulă pe zi cu o cantitate suficientă de apă, de preferat seara cu 30 de minute înainte de culcare.

Pentru a obține un efect optim, se recomandă administrarea timp de 4 dar nu mai mult de 8 săptămâni. La nevoie, se poate relua administrarea după o pauză de 5-7 zile.

Cu aceste sfaturi la îndemână, poți transforma nopțile toride de vară în momente de relaxare profundă. Somn ușor! 🌙

Articole din aceeași categorie

Urmărește-ne