Ce înseamnă și cum se manifestă boala venoasă cronică?

Ce înseamnă și cum se manifestă boala venoasă cronică?
Despre boala venoasă cronică

Despre boala veninoasă cronică

Starea de sănătate a unei persoane este influențată și de starea circulației venoase. Prin modificările apărute la nivelul pereților vasculari, funcționarea normală a sistemului venos este împiedicată. Inactivitatea mușchilor și gravitatia reduc reîntoarcerea sângelui din sistemul venos către inimă și favorizează acumularea sa la nivelul venelor membrelor inferioare ceea ce poate conduce la apariția modificărilor acestora. Așa apare senzația de disconfort, greutate și oboseală la nivelul picioarelor.

Se observă o creștere exponențială a numărului de cazuri de boală venoasă cronică, atât la nivel mondial, cât și pe plan european. La nivel global, aproximativ între 10-33% dintre femeile adulte și între 10-20% dintre bărbați suferă de boala venoasă cronică, în timp ce în Europa situația este chiar mai gravă – prevalența acesteia se situează undeva în jurul cifrei de 20-50%. Ultimele date statistice arată chiar un procent îngrijorător de 85%. În România situația se înscrie în linia continentului, datele statistice demonstrează că există o prevalență a bolii la 32% din populație.

Un lucru extrem de important ce trebuie precizat este faptul că problemele legate de sistemul venos pot fi sau nu simptomatice, de aceea majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune nu asociază un simptom sau un altul cu o problemă gravă de sănătate și nu se adresează medicului în stadiile timpurii ale bolii, atunci când pot fi luate măsuri care să ajute la aplicarea unui tratament care să ajute la stoparea acesteia.

Care sunt factorii de risc pentru boala venoasă cronică?

Dintre factorii de risc fac parte:

Sedentarismul, statul mult pe scaun sau în picioare

Excesul de greutate;

Sarcina;

Consumul exagerat de alcool;

Istoricul familial, predispozitia genetică.

Starea multor pacienți se îmbunătățește semnificativ prin schimbări ale stilului de viață.

Metode de diagnostic a bolii venoase cronice

Boala venoasă cronică este o afecțiune adesea subdiagnosticată din cauza manifestărilor atipice sau asimptomatice. Metodele de screening la pacienții care prezintă factori de risc sunt eficiente pentru depistarea bolii la timp. Diagnosticul se stabilește cu ajutorul examinarii ultrasonografică doppler vascular.

Sfaturi pentru îmbunătățirea circulației sangvine

Pentru a îmbunătăți circulația sangvină la nivelul membrelor inferioare, se recomandă respectarea unor reguli simple, care pot preveni apariția bolii venoase cronice:

Faceți mişcare:

gimnastică

exerciții fizice de tonifiere a musculaturii membrelor inferioare: mers pe călcâie, mers pe vârfuri, mișcări energice de pedalare, mișcări de flexie-extensie a degetelor de la picioare, balans alternativ de pe vârfuri pe călcâie

mers pe jos, plimbări cel puțin 30 minute pe zi

înot

Dietă echilibrată:

Consumați alimente bogate în fibre cum ar fi legume, fructe, ceerale etc. Asigurați-vă un aport suficient de vitamine și minerale.

Sfaturi generale:

  • dacă aveți o meserie sedentară, la fiecare două ore ar trebui să vă ridicați de pe scaun și să faceți mișcare
  • dacă mergeți cu mașina pe distanțe lungi efctuați pauze și faceți mișcare
  • dacă zburați cu avionul pe distanțe lungi, la fiecare oră, efectuați exerciții de întindere a musculaturii membrelor inferioare
  • ridicați zilnic gambele 10-15cm deasupra planului patului în reprize de 30 minute pentru îmbunătățirea circulației sangvine la nivelul membrelor inferioare

Evitați purtarea zilnică a pantofilor cu toc înalt

  • faceți dușuri cu apă rece la nivelul gambelor(jetul orientat de jos în sus) sau dușuri alternative cald-rece
  • asiguraţi-vă un necesar zilnic de vitamina C şi E, fibre(cereale integrale, tărâţe, orez brun , fasole, mere, pere, hrişcă), calciu, magneziu şi zinc.

Fluxiv comprimate contribuie la sănătatea circulație vasculare.

Pentru confortul și relaxarea picioarelor, se recomandă gama Fluxiv, utilizarea Fluxiv cremă împreună cu administrarea Fluxiv comprimate

Arii de utilizare

categorii posts

Urmărește-ne